Πέρασε η τροπολογία για τους μετανάστες – Καταψήφισε ο Σαμαράς: Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα, όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό κάτω από έντονες αντιπαραθέσεις.

by Times Newsroom

«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ψηφοφορία για την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες.

Η επίμαχη τροπολογία δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει την κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της.

Η τροπολογία πέρασε με 262 Ναι, 32 ψήφισαν όχι και ένας παρών. Την τροπολογία καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, και Νίκη.

Οι βουλευτές που απουσίαζαν από την ψηφοφορία ήταν οι Πέτρος Δημητριάδης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης από τους «Σπαρτιάτες», η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ (που έπασχε από Κορωνοϊό) και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

«Παρών» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαιωάννου, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ υπερψήφισε ο άλλος ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Μιχάλης Χουρδάκης. Επίσης, καταψήφισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος που προέρχεται από τους «Σπαρτιάτες».

«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για την ρύθμιση για τους μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε με έμφαση ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως «τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές».

Τι ορίζει η τροπολογία

Στην τροπολογία, να υπενθυμιστεί, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
    διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023, συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
    συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας

Ως στόχοι της έχουν οριστεί τα εξής:

Η ρύθμιση εισάγει μια διαδικασία που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι ευρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας για πολλά έτη στην Ελλάδα, διαδικασία που θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Άλλωστε, για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής, η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.

Σημειώνεται ότι στόχος της θέσπισης των δύο αυτών θέσεων είναι ο συντονισμός των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των αρχών ασφαλείας και επιβολής του νόμου, και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ευρωπαίου Συντονιστή Επιστροφών, αφετέρου τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών,η παρέμβαση θεσπίζει μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών που βρίσκονται για πολλά έτη στην Ελλάδα και απασχολείται σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, με μαύρη, αδήλωτη εργασία.

Στόχος της διάταξης είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν από την ανωνυμία και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για εργατικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της χαμηλής και μέσης ειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com