Ψηφίζεται αύριο η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ | Αντι-drone θόλο ετοιμάζει η Ελλάδα | Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 16/04/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Ιταλία: Έντεκα συλλήψεις στη Σικελία για αγοραπωλησία ψήφων και συνεργασία με την μαφία – Στην όλη υπόθεση, εκτός από τον δήμαρχο της περιοχής, Τρεμεστιέρι Ετνέο, εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας, Λούκα Σαμαρτίνο, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του. Συνελήφθησαν επίσης δημοτικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες. Ο Σαμαρτίνο, κύριο στέλεχος της Λέγκα στην Σικελία, υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική του νησιού, κατηγορείται για διαφθορά.
  • Χαμάς: Ευχαριστήριο μήνυμα για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ – H Χαμάς εξήρε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την στάση του και για τις δηλώσεις που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του σχετικά με την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και της ίδιας της οργάνωσης, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
  • Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν φορτηγό παρέσυρε τέσσερα οχήματα – Φορτηγό που είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα παρέσυρε τρία τρίκυκλα και ένα ΙΧ αυτοκίνητο κοντά σε σταθμό διοδίων στην περιοχή Τζάλκατι, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ντάκα.
  • Ονδούρα: Ανακαλεί κορυφαία διπλωμάτη από τον Ισημερινό – Η Ονδούρα αποφάσισε να ανακαλέσει κορυφαία διπλωμάτη της από τον Ισημερινό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κεντροαμερικανικής χώρας, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εισβολή της αστυνομίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλληφθεί πρώην αντιπρόεδρος της χώρας κατηγορούμενος για υπόθεση διαφθοράς.
  • ΗΠΑ: Επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας – Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την επανεπιβολή των κυρώσεων σε βάρος των τομέων του πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας, καθώς κατ’ αυτήν η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει την πολιτική καταστολής της αντιπολίτευσης.
  • ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει την Παρασκευή για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ – Πρόκειται για μια κίνηση που το Ισραήλ αναμένεται να μπλοκάρει επειδή θα αναγνώριζε ουσιαστικά ένα παλαιστινιακό κράτος. Το 15μελές συμβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή σχετικά με ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνιστά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών των 193 μελών «να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσαν διπλωμάτες.
  • Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ρουάνγκ – Εκκενώθηκαν δύο χωριά – Ενα ηφαίστειο εξερράγη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στη βόρεια Ινδονησία και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, που έχουν κηρύξει μέγιστο συναγερμό.
  • Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του – Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει.

Ισραήλ: Αποφασίζει για την επίθεσή του στο Ιράν

  • Η ισραηλινή απάντηση: Την απόφαση να αντεπιτεθεί στο Ιράν και στους «δορυφόρους» του έχει λάβει ο Νετανιάχου, με βάση τις επιλογές που έχουν παρουσιαστεί στα διαδοχικά πολεμικά συμβούλια από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Παρόλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα όσο και η έκταση του χτυπήματος βρίσκονται υπό εξέταση, την ώρα που η διεθνής διπλωματική σκηνή ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μη προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή.
  • Το σενάριο της «κυβερνοεπίθεσης»: Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ, ο ο βραβευμένος αμερικανοπαλαιστίνιος δημοσιογράφος προβλέπει ότι το Ισραήλ θα επιλέξει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με «κυβερνοεπίθεση», αντί για χτύπημα σε στόχους εντός της χώρας ή στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
  • Οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ: Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν χθες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο. Ειδικότερα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στα περίχωρα της Μπάαλμπεκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.Είχε προηγηθεί επίθεση της Χεζμπολάχ με πυραύλους και drones στο βόρειο Ισραήλ.

Αντιαεροπορικό αντι-drone θόλο αλά Ισραήλ ετοιμάζει η Ελλάδα

  • Η Ελλάδα αποκτά θόλο: Τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης στα πρότυπα του Ισραήλ έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με την σχετική δαπάνη να εντάσσεται στην ατζέντα του 2030.
  • Η στόχευση: Στόχος είναι μέχρι το 2030 η χώρα να έχει έναν γενικό αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντι-drone θόλο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συστήματα αντίστοιχα με του Ισραήλ. Ζητούμενο είναι να καλυφθούν σε όλη την επικράτεια οι κίνδυνοι σε μεγάλα, μεσαία και μικρά ύψη αλλά και οι κίνδυνοι που πλέον αποτελούν τα οπλισμένα και μη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
  • Η ακτινογραφία του θόλου: Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και τα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι συστοιχίες Πάτριοτ θα αποτελέσουν τον μεγάλο θόλο και μέσα σε αυτόν θα είναι οι κατά τόπους αεράμυνες και άμυνες κατά των drones με συστήματα όπως οι πύραυλοι HAWK και πιθανότατα κάποιο άλλο σύστημα αντίστοιχο του ισραηλινού Barak.

Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

  • Στο μικροσκόπιο οι influencers: Στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έλεγχο σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό «influencers» που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών, συμμετείχε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά σε 576 «influencers» από όλη την Ευρώπη, ενώ οι 20 εξ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα.
  • Όσον αφορά τους Ελληνες: Από τον έλεγχο στους Έλληνες «influencers», διαπιστώθηκε ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό. Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης μόλις το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
  • Τα στατιστικά της Ευρώπης: To 78% των «influencers» της ΕΕ ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο μόνο το 36% αυτών είναι εγγεγραμμένοι σε εμπορικό μητρώο στη χώρα τους. Παράλληλα, σε ποσοστό 30%  δεν παρέχουν πλήρη στοιχεία σχετικά με την εταιρεία τους. Από τους 576 «influencers» που ελέγχθηκαν, για τους 358 προβλέπεται περαιτέρω έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή της καταναλωτικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

Κατάρρευση κτηρίου με έναν νεκρό στο Πασαλιμάνι

  • Καταπλακώθηκε από μπάζα: Σε εννέα συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ έπειτα από κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι που οδήγησε στον θάνατο έναν 31χρονο. Το θύμα, αστυνομικός στο επάγγελμα, έκανε οικοδομικές εργασίες για να συμπληρώσει το μηνιαίο εισόδημα του όταν, από λάθος των εργατών, υποχώρησε ο πάνω όροφος καταπλακώνοντας τον άτυχο άνδρα.
  • Κρατείται ο εργολάβος: Με απόφαση της εισαγγελίας Πειραιά, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 8 εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί ενώ εξακολουθεί να κρατείται ο εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού. Έλαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αναζητούνται και οι ιδιοκτήτες της διώροφης κατοικίας.
  • «Ακατάλληλο κτίριο»: Πρώην ένοικος του σπιτιού που κατέρρευσε αποκάλυψε πως το σπίτι ήταν ακατάλληλο. «Είχα κάνει καταγγελία στο Υγειονομικό και δέχθηκα απειλές από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη» ανέφερε στην κάμερα του Live News.

Αθλητικά

  • Η πρόκριση της Ρεάλ: Με ήρωα τον Αντρέι Λούνιν και μοιραίους τους Μπερνάρντο Σίλβα και Ματέο Κόβατσιτς, η Ρεάλ απέκλεισε την κάτοχο Σίτι μέσα στο Μάντσεστερ με 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 1-1) και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου.
  • Η πρόκριση της Μπάγερν Μονάχου: Την ίδια ώρα, η Μπάγερν Μονάχου με γκολ του Κίμιχ στο 63ο λεπτό της συνάντησης επικράτησε της Άρσεναλ στη Γερμανία και σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα κατάφερε να προκριθεί και εκείνη στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
  • Οι σημερινοί αγώνες: Οι ευρωπαϊκοί αγώνες συνεχίζονται σήμερα, με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να διεκδικούν την πρόκριση τους στους «4» του Conference League.  Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν στις 22:00 τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, θέλωντας να υπερασπιστούν τη νίκη τους με 3-2 στον πρώτο αγώνα. Επίσης στις 22:00, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, θέλοντας να ανατρέψει την ήττα με 1-0 που είχε γνωρίσεη την προηγούμενη εβδομάδα στο Βέλγιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com