Πύλα: Πάει και η συναντίληψη, πάει και η νεκρή ζώνη

Και για να εξηγούμαστε, «η τδβκ και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην νεκρή ζώνη», όπως λέει ο Ερτουγρούλογλου, και «ούτε η νεκρή ζώνη είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων».

by Times Newsroom
  • του Άριστου Μιχαηλίδη

Πάνε κι οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία της Πύλας, πάνε και οι καλοί οιωνοί, του Κόλιν Στιούαρτ, πάνε και των ονειροπαρμένων μας. Εξηγούσε ο κ. Στιούαρτ ότι το σχόλιο του με αφορμή την συναντίληψη για την Πύλα είναι πως «εάν φέρουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε συμφωνία γι΄ αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο θέμα, αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι άλλα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να λυθούν».

Να, που ήρθε και η κραυγαλέα απάντηση από την άλλη πλευρά για να μας δώσει την ελπίδα και να προσγειωθούν όλοι. Λέμε. Διότι προσγείωση δεν θα γίνει ποτέ, θα πετούν όλοι στα σύννεφα μέχρι να καούν τα φτερά τους και να πέσουν όπως τον Ίκαρο, που δεν άκουγε τις συμβουλές του παπά του.

Πρώτα ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, και μετά ο Τατάρ, έδωσαν την ελπίδα. Έκανε διάσκεψη τύπου ο Ερτουγρούλογλου, για να απαιτήσει να φύγουν αμέσως από τη νεκρή ζώνη «τα ελληνοκυπριακά μηχανήματα», που πήγαν εκεί και διαχωρίζουν οικόπεδα, διότι δεν συμφώνησαν κάτι τέτοιο. Το μόνο που συμφώνησαν, λέει, είναι ότι εκείνοι θα κατασκευάσουν τον δρόμο κι εμείς θα περιμένουμε όταν τελειώσει το έργο να συζητήσουμε ξανά για τα υπόλοιπα. Για το αν θα κοπούν οικόπεδα, αν θα γίνει ηλιακό πάρκο, αν θα γίνει σημείο ελέγχου με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής…

Να μην νομίζουν, λέει, ότι «έναντι αυτού του οδικού έργου θα δώσουμε κάτι στους Ελληνοκύπριους». Δηλαδή, νόμιζαν τα Ηνωμένα Έθνη (ο κ. Στιούαρτ, δηλαδή) ότι υπήρχε συναντίληψη για το τι θα γίνει εκεί. Νόμιζαν. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι συμφώνησαν μόνο ότι θα κατασκευάσουν το δρόμο. Ε, όχι να περιμένουμε και ανταλλάγματα!

Τι διάολο συναλλαγές είναι αυτές; Να μας λένε όλοι πανηγυρικά και περήφανα ότι πέτυχαν αυτή την ιστορική συμφωνία, που δίνει ελπίδα για ακόμα περισσότερες συμφωνίες, και μερικές μέρες μετά, αφού ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου χωρίς εμπόδια από τους Ειρηνευτές, όπως την προηγούμενη φορά, η μια πλευρά της συναντίληψης να τους λέει: δεν καταλάβατε καλά. Εμείς δεν συμφωνήσαμε κάτι τέτοιο. Και δεν τίθεται θέμα να αποδεχθούν κάτι που δεν έχει την έγκρισή τους και κανένα έργο που δεν εγκρίνεται από αυτούς «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό σε αυτή την γεωγραφία».

Και για να εξηγούμαστε, «η τδβκ και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην νεκρή ζώνη», όπως λέει ο Ερτουγρούλογλου, και «ούτε η νεκρή ζώνη είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων».

Πάντως, ενημέρωσε και το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κόλιν Στιούαρτ για την επίτευξη της συναντίληψης για την Πύλα και εισέπραξε συγχαρητήρια από τα μέλη του. Τους είπε, μάλιστα, πως η συναντίληψη αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα βοηθήσει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ρίγη συγκινήσεως διαπέρασαν την ψυχή μας. Τι σπουδαίο επίτευγμα!

Τους είπε κιόλας ότι θα γίνει εκεί μέσα στη νεκρή ζώνη και οδόφραγμα διότι με τη συμφωνία θα κατασκευαστούν δρόμοι και θα περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές άτομα και προϊόντα. Και πριν περάσει μήνας, του λέει ο διορισμένος της Άγκυρας «υπουργός», ότι δεν μπορούν να το δεχτούν ούτε αυτό. «Ούτε εμείς ούτε οι αρχές της μητέρας πατρίδας Τουρκίας γνωρίζαμε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή περιείχε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό», λέει τώρα ο Ερτουγρούλογλου. Θέλουν τα πλάσματα ένα δρόμο να πηγαινοέρχονται αλά κέφα κι ούτε έλεγχος, ούτε αντάλλαγμα, ούτε τίποτα. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι δεν μας έκαναν χάρη ο ΟΗΕ ή οι Ελληνοκύπριοι και θα δώσουμε κάτι ως αντάλλαγμα για τον δρόμο Άρσους – Πύλας»…

Κατάλαβες κ. Στιούαρτ; Κατάλαβες κι εσύ ονειροπαρμένε νεοκύπριε; Κατάλαβες τι σημαίνει να κάνεις συμφωνίες με αυτούς τους ισλαμοφασίστες, να εφαρμόζεις το μέρος που σου αναλογεί και να περιμένεις να εφαρμόσουν κι αυτοί το δικό τους μέρος της συμφωνίας ή της συναντίληψης;

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com