Τ.Θεοδωρικάκος για τους πυροβολισμούς στην ΑΣΟΕΕ: «To περιπολικό δεν πειθάρχησε στις εντολές»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως η ΕΛ.ΑΣ έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα, για την απείθεια των τριών αστυνομικών που είχε ως αποτέλεσμα το περιπολικό να γίνει στόχος αναρχικών και ένας από τους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσει για εκφοβισμό το όπλο του.

by Times Newsroom

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πήρε θέση για τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ και ήταν κατηγορηματικός: «Το περιπολικό δεν πειθάρχησε στην εντολή του κέντρου επιχειρήσεων και εδώ υπάρχει πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ συμπληρώνοντας διευκρίνησε ότι τα περιπολικά σε ανάλογα περιστατικά είναι πιο «ευάλωτα» και για το λόγο αυτό δόθηκε η εντολή να μην πλησιάσουν.

Όπως είπε, η ΕΛ.ΑΣ έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα, για την απείθεια των τριών αστυνομικών που είχε ως αποτέλεσμα το περιπολικό να γίνει στόχος αναρχικών και ένας από τους  αστυνομικούς να χρησιμοποιήσει για εκφοβισμό το όπλο του. Επίσης υποστήριξε ότι η Αστυνομία είχε ετοιμάσει επιχείρηση με την επέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ με τη συνδρομή οχήματος της Πυροσβεστικής ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά στους κάδους καθώς και να αποκατασταθεί η τάξη.

Τώρα όσον αφορά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε εξέλιξη βρίσκεται η ένορκη διοικητική εξέταση για τους τρεις αστυνομικούς. Μάλιστα, ο οδηγός και ο επόπτης β’ αλλαγής που καθόταν στα πίσω καθίσματα του περιπολικού μετακινήθηκαν σε εσωτερικές θέσεις της Άμεσης Δράσης έως ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική και ποινική έρευνα. Παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των τριών αστυνομικών καθώς παράκουσαν εντολές του κέντρου.

Μάλιστα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο λόγος που ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν υπάκουσαν στην εντολή, να μην περάσουν περιπολικά από το σημείο: «Ο λόγος που οι αστυνομικοί ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν πειθάρχησαν στις εντολές που είχαν λάβει. Είχε δοθεί εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μη περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιχείρηση η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό.

Καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας. Η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον Εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια ο αστυνομικός, αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του Εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του. Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αστυνομικός επόπτης όταν δέχθηκαν την πρώτη επίθεση ζήτησε από το πλήρωμα να εγκαταλείψουν το περιπολικό: «Εγκαταλείψτε το περιπολικό και τρέξτε να σωθείτε» φέρεται να είπε. Ο ίδιος μαζί με τον συνοδηγό κατέβηκαν από το όχημα προκειμένου να γλιτώσουν. Όπως ανέφεραν την επίθεση και άρχισαν να τρέχουν. Ο αρχιφύλακας που ήταν και ο οδηγός του οχήματος παρέμεινε σε αυτό και όταν είδε ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα έριξε πυρά εκφοβισμού και ανάγκασε τους κουκουλοφόρους να απομακρυνθούν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com