Θέλει κι ο Τατάρ, λέει, διπλωματία των σεισμών

Πολύ καλή ιδέα, πάντως. Παρόλο που θα ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια προσέγγισης αν προηγείτο, ας πούμε, η διπλωματία των πυρκαγιών. Για παράδειγμα, όταν ξεσπούν πυρκαγιές στα κατεχόμενα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει βοήθεια να την δέχεται τη βοήθεια και να την εκτιμά.

by Times Newsroom

Να, που ανακάλυψε κι ο Τατάρ τη διπλωματία των σεισμών. Ε, τόσα χρόνια ήταν όρος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο Τατάρ σκέφτηκε να τον μεταφέρει και στην Κύπρο. Μεταξύ «τδβκ» και «ελληνοκυπριακής διοίκησης», προφανώς. Αυτό ακόμα να το πει, αλλά να το περιμένουμε. 

Το ανακοίνωσε χτες στον Στιούαρτ. Σήμερα, λέει, που θα συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα του προτείνει δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά τη μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο. Θα μπορούσαμε, είπε στον Στιούαρτ, να μελετήσουμε πώς θα ενεργήσουμε (από κοινού) σε μια τέτοια κατάσταση…

Πολύ καλή ιδέα, πάντως. Παρόλο που θα ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια προσέγγισης αν προηγείτο, ας πούμε, η διπλωματία των πυρκαγιών. Για παράδειγμα, όταν ξεσπούν πυρκαγιές στα κατεχόμενα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει βοήθεια να την δέχεται τη βοήθεια και να την εκτιμά.

Διότι, έτσι λειτούργησε η διπλωματία των σεισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τόσο παλιότερα όσο και στα σημερινά, όταν ο σεισμός έπληξε την Τουρκία και ενώ οι δυο χώρες βρίσκονταν στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης, η Ελλάδα έστειλε βοήθεια και μπροστά στην τραγωδία η Τουρκία την δέχθηκε. Το ίδιο έκανε και η Τουρκία στο σεισμό του 1999 στην Αττική. Φυσικά, αυτά δεν ανέτρεψαν την πολιτική της. Μετά την τραγωδία στον ίδιο παρονομαστή βρέθηκαν.

Στη δική μας περίπτωση τα δεδομένα είναι χειρότερα. Διότι, το κατοχικό καθεστώς για να δεχθεί την όποια βοήθεια ζητά να αυτοκαταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμιστεί η «τδβκ». Τώρα, με τη νέα φαεινή πρόταση του Τατάρ, δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτε διαφορετικό. Δεν προτρέχουμε, ας δούμε την πρόταση. Αλλά, πότε έκανε οποιανδήποτε πρόταση το κατοχικό καθεστώς, που να μην περιέχει το στοιχείο του διαχωρισμού και τη συνεργασία μεταξύ δύο κρατιδίων;

Ας προηγείτο, λοιπόν, και η διπλωματία των εμβολίων. Που ήταν πρακτική κι όχι θεωρητική, όπως είναι οι σεισμοί. Στη μεγάλη κρίση της πανδημίας, όταν όλος ο πλανήτης έψαχνε εμβόλια κι εμείς τα πήραμε λόγω συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2021, ότι μέρος των εμβολίων που αγοράζει θα τα διοχετεύει στα κατεχόμενα για τους Τουρκοκύπριους. Αλλά, ο Τατάρ ζητούσε να τα πάρουν απευθείας από την ΕΕ και όχι μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίμενε τα κινέζικα από την Τουρκία και ήταν διατεθειμένος να αφήσει τους Τουρκοκύπριους ξεκρέμαστους μόνο και μόνο για να κάνει ακόμα και σε αυτό πολιτική. Μέσω της «ε/κ διοίκησης δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας», έλεγε (13/1/21). Ακόμα και στην ανθρώπινη τραγωδία ήθελε πολιτικά κέρδη. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν του είπε να πάει απευθείας στην ΕΕ, αλλά έδινε εμβόλια μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία. Μετά είχαν και παράπονο ότι ήθελαν περισσότερα κι έκαναν δηλώσεις για το ποσοστό που έπρεπε να τους δίνεται. Δεν είπαν ποτέ ότι ανάμεσα στα εμβόλια που παραχωρήθηκαν στους Τουρκοκύπριους (όπως παραχωρήθηκαν και στους Ελληνοκύπριους) ήταν και 60.000 δόσεις AstraZeneca τα οποία άφησαν να καταστραφούν! Διότι, δεν τους άρεσαν τα AstraZeneca, ήθελαν Pfizer.

Πριν από τη διπλωματία των σεισμών, θα μπορούσε να υπάρχει και η διπλωματία των φωτοβολταϊκών πάρκων. Είναι μια πρόταση που συζητήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -βοήθησε κι ο Γιαννάκης Κασουλίδης των ΜΟΕ και της υπέρβασης. Να στήσουμε, λέει, φωτοβολταϊκά στη νεκρή ζώνη, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, και να επωφελούνται και οι δυο κοινότητες από τον ηλεκτρισμό που θα παράγεται. Αλλά, το κατοχικό καθεστώς δεν δέχεται τη μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο Κύπρου, θέλει να γίνει μελέτη και από την «τδβκ». Ακόμα και η μελέτη πρέπει να έχει σφραγίδα από το καθεστώς.

Τα λέμε για να μένουν στην ιστορία και να μην ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με κατοχή, με κατοχικό καθεστώς, να έχει το νου του ο νέος Πρόεδρος όταν ακούει από τον Τατάρ εξυπνοβλακείες. Δεν είναι ποτέ αθώες και δεν είναι ποτέ προς την κατεύθυνση της συνεννόησης και του συμβιβασμού.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com