Το Ισραήλ θ’ απαντήσει “στην κατάλληλη στιγμή” – Η Ελλάδα καταδικάζει και συνστά αυτοσυγκράτηση – “Έφυγε” ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή,  14/04/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Ινδονησία: Τουλάχιστον 19 νεκροί και 2 αγνοούμενοι σε κατολίσθηση – Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται ακόμη στην επαρχία της Νότιας Κελέβης, στην κεντρική Ινδονησία, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών χθες Κυριακή.
  • ΗΠΑ: Ελληνικές σημαίες, τσολιάδες και «Μακεδονία Ξακουστή» στην καρδιά του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη – Μεγαλειώδης παρέλαση για την 25η Μαρτίου – Ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με μια μεγαλειώδη παρέλαση στην καρδιά του Μανχάταν. Η 5η Λεωφόρος απέκτησε ελληνικό παλμό με τους έλληνες ομογενείς να παρελαύνουν υπό τους ήχους εμβατηρίων, μεταξύ αυτών και το «Μακεδονία Ξακουστή».
  • Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ» – «Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να κάνουν πως δεν βλέπουν τους ρωσικούς πυραύλους και drones» – «Ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι το Ισραήλ δεν ήταν μόνο στην άμυνά του – οι από αέρος απειλές εξουδετερώθηκαν και από τους συμμάχους του», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο βραδινό του μήνυμα.
  • Τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα, η Λόρι και ο τρανσέξουαλ αδελφός της Τζορτζ, πέθαναν στα 62 τους – Παρά το ότι τα κρανία τους ήταν ενωμένα, τα δίδυμα αψήφησαν τις ιατρικές προβλέψεις και κατάφεραν επιτυχημένες καριέρες και ξεχωριστά χόμπι – Η Λόρι και ο Τζορτζ Σάπελ γεννήθηκαν το 1961 στην Πενσυλβάνια με μερικώς συγχωνευμένα κρανία και μοιράζονταν ζωτικά αιμοφόρα αγγεία και το 30% του εγκεφάλου τους (τον μετωπιαίο και τον βρεγματικό λοβό), σύμφωνα με το Guinness World Records.
  • Λονδίνο: Τα ιταλικά εστιατόρια αγωνίζονται να βρουν προσωπικό μετά το Brexit – Οι νέοι κανονισμοί που βασίζονται στο Brexit, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, αύξησαν το κατώτατο όριο μισθού για βίζα ειδικευμένης εργασίας
  • Μαυροβούνιο: Συλλήψεις αξιωματούχων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης – Με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας του Μαυροβουνίου συνελήφθησαν χθες, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Ζόραν Λάζοβιτς και ο πρώην γενικός ειδικός εισαγγελέας Μιλιβόγε Κάτνιτς.
  • «The Sun»: Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να ισοπεδώσουν την αγαπημένη γέφυρα του Πούτιν – Ένα τεράστιο χτύπημα στη δομή των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με πυραύλους Storm Shadow, θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και νεοαφιχθέντα F-16 θα μπορούσαν να κόψουν οριστικά τη μοναδική χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, είπε ένας ειδικός όπλων στη The Sun.
  • Σομαλοί πειρατές: Έλαβαν λύτρα 5 εκατομμύρια δολάρια, απελευθέρωσαν το πλοίο – Σομαλοί πειρατές ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου και το πλήρωμά του, στο οποίο έκαναν ρεσάλτο κατά την πορεία του από τη Μοζαμβίκη προς τα ΗΑΕ τον Μάρτιο, αφού τους καταβλήθηκαν λύτρα πριν από δύο ημέρες.
  • Τουρκία: Ναζιστικά πρότυπα κατά των μεταναστών ψήφισε η ΕΕ, λένε οι Τούρκοι – Η Ευρώπη, υπό την επιρροή της ακροδεξιάς, υιοθέτησε σκληρούς νόμους κατά των μεταναστών που θυμίζουν τη ναζιστική νοοτροπία, γράφουν τα τουρκικά media. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα σύνορα θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής παρόμοια με τα ναζιστικά στρατόπεδα.

Ισραήλ: Όταν κρίνει θα υπάρξει απάντηση

  • Διαφωνίες και συμφωνίες: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μετά από μια πολύωρη σύσκεψη, φέρεται να συμφωνεί σύσσωμα, ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones. Διαφωνίες υπήρξαν για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων.
  • Οι στόχοι: Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, από τις IDF ζητήθηκε η παρουσίαση πρόσθετων επιλογών και στόχων, σχετικά με την απόφαση των αντιποίνων. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν ήδη εγκριθεί.
  • Προειδοποιήσεις: Το Ιράν προειδοποιεί από την πλευρά του πως εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα «λάθος», η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι πολύ πιο σκληρή. Η στρατιωτική επιχείρηση του Σαββάτου, όπως τονίζει έγινε, «σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την αυτοάμυνα, ως απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στα διπλωματικά μας κτίρια στη Δαμασκό».

Το ΚΥΣΕΑ και οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

  • Τι περιμένει η Ελλάδα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Δύο ώρες κράτησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η εκτίμηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση μετά την επίθεση του Ιράν. Ασκούνται μεγάλες πιέσεις από την πλευρά της δυτικής συμμαχίας προς το Ισραήλ προκειμένου να μην απαντήσει με τρόπο που θα βγάλει εκτός ορίων τη σύγκρουση στην περιοχή.
  • Σε εγρήγορση η Ελλάδα: Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή. «Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
  • Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση»

Σε επιφυλακή Ευρώπη και ΗΠΑ μετά την επίθεση

  • Διαβουλεύσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση: Οι συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν θέσει σε επαγρύπνηση τους Ευρωπαίους, που καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, υπό το φόβο να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση. Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και ειδικά του Λιβάνου θα μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Απριλίου. Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 16 Απριλίου.
  • Τι συζητήθηκε στην G7: Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, στέλνοντας μήνυμα αυτοσυγκράτησης. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • Επικοινωνία Μπορέλ με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν: «Εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Μόλις μίλησα με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπντολαχιάν για να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα και να προτρέψω το Ιράν να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έγραψε στο Twitter.

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

  • Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, Γιάννης Φέρτης. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σπύρος Μπιμπίλας.
  • Η σπουδαία καριέρα: Μπήκε στο χώρο του θεάτρου το 1958, με πρώτη θεατρική εμφάνιση στην παράσταση «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη το 1959. Το 1961-1962 έκανε τις πρώτες του σημαντικές ταινίες στο ελληνικό σινεμά.  Μέσα από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε πολλά τηλεοπτικά σίριαλ ο Γιάννης Φέρτης έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό.
  • Η κηδεία: Ο Γιάννης Φέρτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία την Τρίτη 16/4 στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο. Η οικογένεια του επιθυμεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών.

Αθλητικά: ΑΕΚ και Παναθηναϊκός προχώρησαν

  • Υπόθεση πέντε λεπτών: Η ΑΕΚ αποδείχθηκε πως είχε πολύ εύκολο έργο απέναντι στον Άρη. Στον απόηχο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του συλλόγου, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα νίκησε 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια κι ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας των playoffs, με δεδομένο ότι ο αγώνας του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είχε αναβληθεί και μετατεθεί για την Πρωτομαγιά. Τα δύο γκολ της Ένωσης σημείωσε στο πρώτο τέταρτο του αγώνα ο Έκι Πόνσε, εκθέτοντας την αντίπαλη άμυνα για τις κάκιστες αντιδράσεις της.
  • Ανατροπή με Μπερνάρ: Ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να πέσει εκ νέου στην παγίδα της μαχητικής Λαμίας, η οποία προηγήθηκε νωρίς στη Λεωφόρο και προκάλεσε μίνι σοκ στην κερκίδα. Παρόλα αυτά η γρήγορη ισοφάριση από τον Τσέριν και η σφραγίδα του βιρτουόζου Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού χάρισαν την ανατροπή και τη νίκη με 3-1 στην ομάδα του Φατίχ Τερίμ. Ο έμπειρος άσος πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με φάουλ κι άλλο ένα στο φινάλε της αναμέτρησης με τεχνικό πλασέ, λυτρώνοντας εαυτόν και συμπαίκτες.
  • Η κατάσταση στα playouts: Την ίδια στιγμή στη μάχη της επιβίωσης, ο Παναιτωλικός πήρε το Σάββατο μια πολύ σημαντική νίκη επί της Κηφισιάς (1-0) και την προσπέρασε στην κατάταξη, ενόσω ο Αστέρας καταδίκαζε σε μεγάλο βαθμό τον ΠΑΣ με το διπλό του στα Γιάννινα (1-0). Χορταστικά ματς σε Σέρρες και Πανθεσσαλικό με το 2-2 να είναι το σκορ των αγώνων Πανσερραϊκός-ΟΦΗ και Βόλος-Ατρόμητος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com