Το «ξυπνητήρι» της κυβέρνησης

Τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις προηγούμενες ημέρες πρέπει να αφυπνίσουν την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση του κράτους παραμένει ζητούμενο.

by Times Newsroom

Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ή κακώς η κυβέρνηση παίζει μόνη της «μπάλα», όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη αναμενόμενη φθορά ύστερα από 2,5 χρόνια σκληρών δοκιμασιών, διευρύνεται κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, που πληρώνει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς το Κίνημα Αλλαγής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, βλέπει τον χρόνο προς τις κάλπες να μειώνεται, το κόμμα του να βυθίζεται σε εσωστρέφεια μετά τις αλλαγές στον τρόπο ηγεσίας και στελεχών και τους πολίτες να αποδοκιμάζουν την ακραία έως και τοξική αντιπολίτευση που ασκεί εν μέσω πανδημίας και άλλων καταστροφών. Για αυτό επιλέγει και πάλι την πόλωση και τη δημαγωγία, μόνο που οι φορολούμενοι έχουν πληρώσει τις «εύκολες λύσεις».

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ προβλήματα που καλείται να λύσει η Κουμουνδούρου. Η μεγάλη εικόνα είναι διαφορετική. Οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση και η αλήθεια είναι ότι σε αρκετούς τομείς η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η οικονομία μετά το υφεσιακό σοκ του 2020 λόγω της πανδημίας έχει πάρει ισχυρό αναπτυξιακό ρυθμό. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται ότι αυξήθηκε κοντά στο 9% το 2021 ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες για φέτος, παρά τις πληθωριστικές απειλές. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 ενώ η Ελλάδα έχει καταστεί επενδυτικός προορισμός σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ της οικονομίας περνά και στα εισοδήματα, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Αρχής. Το πρόβλημα της ακρίβειας ωστόσο είναι υπαρκτό και η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τη βεντάλια των πολιτικών της για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ μιας διακυβέρνησης υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι σταθμοί, όπως η αποτυχημένη διαχείριση των προβλημάτων της πρόσφατης κακοκαιρίας. Τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις προηγούμενες ημέρες πρέπει να αφυπνίσουν την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση του κράτους παραμένει ζητούμενο. Δεν είναι πάντα εύκολο να προλαμβάνεις δύσκολες καταστάσεις, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η διαχείριση καταστροφών, δεν χωρούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει δείξει στο παρελθόν ότι μέσα από τα λάθη και τις κρίσεις λαμβάνει αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών που πάσχουν διορθώνοντας παθογένειες ετών. Το ίδιο αναμένουμε να πράξει και τώρα ώστε η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί με καλύτερα αντανακλαστικά και το κράτος να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι δέσμιο γραφειοκρατίας και συναρμοδίων-αναρμοδίων.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com