Τουρκία: Ο Ερντογάν αίρει την ασυλία Κιλιτσντάρογλου – Ποιοι άλλοι είναι στο «στόχαστρο»

Τουρκία: Η ασυλία του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αρθεί, καθώς δεν έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής για την παρούσα περίοδο και δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επισήμως μόλις οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκιστούν στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

by Times Newsroom

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει 40 ποινικές καταγγελίες, οι 16 από τις οποίες βασίζονται στην κατηγορία της «προσβολής, απειλής και συκοφαντίας του Προέδρου» Ερντογάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. Εάν αυτές οι ποινικές καταγγελίες γίνουν δεκτές από την εισαγγελία, ο Κιλιτσντάρογλου θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Μεταξύ των άλλων κατηγοριών εναντίον του Κιλιτσντάρογλου είναι οι εξής: «απόπειρα επηρεασμού του δικαστικού σώματος, εξύβριση, συκοφαντία, απειλή, προσβολή δημοσίων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας».

Μεταξύ των κατηγοριών κατά του Κιλιτσντάρογλου είναι μία που αφορά ένα φυλλάδιο του 2020 που περιγράφει λεπτομερώς τη διασύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο των Γκιουλενιστών, γνωστό ως FETÖ. Στο φυλλάδιο με τίτλο «Η πολιτική βάση της FETÖ σε 21 ερωτήσεις», χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί. Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου ανέφεραν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα διαδικασία μήνυσης σχετικά με αυτό το φυλλάδιο, ο ηγέτης του CHP θέλει να έρθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του κόμματος Ερντογάν με τους Γκιουλενιστές.

Ταυτόχρονα και άλλοι ηγέτες της αντιπολιτευόμενης στον Ερντογάν «Εθνικής Συμμαχίας» δεν θα μπορέσουν επίσης να υπηρετήσουν ως βουλευτές καθώς ήταν υποψήφιοι αντιπρόεδροι της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Ασκενέρ, ο αρχηγός του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουισάλ και ο αρχηγός του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου θα χάσουν επίσης την ασυλία τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα εναντίον τους.

Την ίδια ώρα, το εφετείο εξακολουθεί να εξετάζει την ποινή φυλάκισης και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πέρυσι με την κατηγορία της «προσβολής» των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Εάν η ποινή επικυρωθεί από το εφετείο, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε 11 μέλη του YSK ενώ μιλούσε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ακυρώσει και να επαναλάβει τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή