Τουρκία: Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός – Εκτόξευση περιμένουν οι οικονομολόγοι

Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας στο ανώτατο όριο του 73% τον Μάιο, προβλέπουν οικονομολόγοι

by Times Newsroom

Εκτόξευση του πληθωρισμού της Τουρκίας κοντά στο 70% τον Μάρτιο περιμένουν οι οικονομολόγοι ότι θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη βουτιά της λίρας στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής που πυροδότησε ανησυχία για ενδεχόμενη νομισματική κατάρρευση.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία που αναμένονται την Τετάρτη θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 69% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, από 67,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Bloomberg.

Σε επίπεδο μήνα, θεωρείται πιο πιθανό να επιβραδύνθηκε στο 3,5% από 4,5%, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση.

Οι Τούρκοι αύξησαν τα διαθέσιμά τους σε σκληρό νόμισμα λόγω ανησυχιών ότι η λίρα θα αντιμετωπίσει απότομη υποτίμηση μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου ήττα για τον Ερντογάν. Μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, η λίρα έκανε βουτιά έως και 7% σε μια μέρα και η ανησυχία ήταν η επανάληψη μιας παρόμοιας πτώσης.

Το τουρκικό νόμισμα είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα, με απώλειες 3,2% έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία είναι επιρρεπής σε αλλαγές πολιτικής μετά τις εκλογές. Ωστόσο, ο Ερντογάν απέκλεισε αυτήν τη φορά τις ανησυχίες για μια υποχώρηση από την ορθόδοξη οικονομική πολιτική και επανέλαβε την υποστήριξή του στην οικονομική του ομάδα παρά την ήττα του, γεγονός το οποίο πιθανότατα σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων και των αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας στο ανώτατο όριο του 73% τον Μάιο. Θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη διαδικασία επιβράδυνσης, που θα διαμορφώσει τον πληθωρισμό στο 43% μέχρι το τέλος του έτους. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι κλίνουν προς τα πάνω, κυρίως λόγω πιθανών αναθεωρήσεων στο πρόγραμμα φόρων και τελών της κυβέρνησης μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, μια ταχύτερη υποτίμηση της λίρας ή μια κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», εκτιμά η οικονομολόγος του Bloomberg  Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι.

Εν μέσω του χειρότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού του Φεβρουαρίου και μιας λίρας ευάλωτης σε εκπτώσεις, η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας το σημείο αναφοράς στο 50%, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών.

Στα πιο πρόσφατα πρακτικά πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα επέστησε την προσοχή στα αυξημένα ενοίκια, στις σταθερές τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων, σε συνδυασμό με μια απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού στην αρχή του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com