Τζέφρι Πάιατ: Ενεργειακή πύλη της Ευρώπης η Ελλάδα

Οι ενεργειακές υποδομές ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου

by Times Newsroom

Μήνυμα πως οι ευκαιρίες αφθονούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα έστειλε στους διεθνείς επενδυτές ο αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Πάιατ έκανε αναφορά στα κίνητρα του νομοσχεδίου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση. «Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κατέστη δυνατή χάρη σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα, όπως η διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και ο διαδριατικός αγωγός. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι η περιφερειακή σημασία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθούν ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM). Oπως είπε, η βελτίωση και η επέκταση αυτών των υποδομών σε συνδυασμό με την παράλληλη ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελούν έναν ακόμη πολλά υποσχόμενο τομέα που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές.

Σχετικά με τις υποσχόμενες προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επέκτειναν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ – όπως η εταιρεία μπαταριών Sunlight που επικεντρώνεται στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η εταιρεία Hellenic Cables που επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στην πολιτεία του Μέριλαντ. Με αυτά τα δεδομένα, επισήμανε ότι οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής, όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για όλες τις οικονομίες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ως εκ τούτου ανυπομονεί να υποστηρίξει ενεργειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας αντιστοίχως ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ. «Oι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδας – ΗΠΑ, δηλώνοντας την πρόθεση για τη συνέχιση των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα και αργότερα, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή