Ξεπέρασε τη μία ώρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου – Η κοινές δηλώσεις τους

Για περισσότερη από μία ώρα, ο Ερντογάν βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

by Times Newsroom

Στην Αθήνα βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, το αεροσκάφος του οποίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 10:30 το πρωί. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εφτασε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, κάτι που πιθανόν συνδέεται με τα μέτρα ασφαλείας.

Για περισσότερη από μία ώρα, ο Ερντογάν βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν έκαναν στη συνέχεια δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν…

Λίγο μετά τις 11:30, ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον Ερντογάν.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση ενός κλίματος για την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις. Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για τη διαφύλαξη της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», συνέχισε και τόνισε: «Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες, στα τουρκικά. «Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρόεδρος.

Και οι δυο πλευρές ποντάρουν σε μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνέχεια του κλίματος νηνεμίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα πρόσφατα δείγματα γραφής είναι θετικά μετά και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή».

«Από το “Μητσοτάκης γιοκ” περάσαμε στο “Φίλε μου, Κυριάκο” και αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να μην ανέβουν οι τόνοι – τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδιάσει και είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «παραφωνία», αν η κατάσταση δείξει να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος πολιτικός.

Οι συναντήσεις

Στις 11:30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στις 12:00 το μεσημέρι συναντά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης τον τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com