Υπέρ τουρκικής μειονότητας Ζεϊμπέκ και Μπαράν

Κάτω από πανό που προκλητικά έγραφε στα τουρκικά «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης» φωτογραφήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουρχάν Μπαράν (ΠΑΣΟΚ).

by Times Newsroom
  • Άγγελος Αγγελίδης

Και οι δύο αγνόησαν τις εντολές των κομμάτων τους να κρατηθούν -τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές- μακριά από το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες. Και μάλιστα το έπραξαν την ίδια μέρα (προχθές) σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις σε Εχίνο και Κιμμέρια. Επιπλέον, ο Ζεϊμπέκ έφτασε στο σημείο να φωτογραφηθεί και με τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ.

Προχθές, σε δύο μειονοτικά χωριά, Εχίνο και Κιμμέρια, πραγματοποιήθηκαν τα «Χατίμ» για το 2023. Και για όσους δεν γνωρίζουν, το «Χατίμ» είναι εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας μουσουλμανόπαιδα που αποφοιτούν από τα φροντιστήρια Κορανίου διαβάζουν στίχους από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Διοργανωτής των εκδηλώσεων ήταν η ψευτομουφτεία Ξάνθης και οι κατά τόπους Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των φροντιστηρίων.

Φυσικά, παρών ήταν και ο ψευτομουφτής Μουσταφά Τράμπα, ενώ συμμετείχαν και πολλοί παράγοντες της μειονότητας από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο εκδηλώσεις. Ο Ζεϊμπέκ εμφανίστηκε πιο άνετος και πόζαρε στις αναμνηστικές φωτογραφίες. Από την άλλη, ο Μπαράν προσπάθησε να αποφύγει τα φωτογραφικά κλικ. Αποτραβήχτηκε από την οικογενειακή φωτογραφία στον Εχίνο, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο στα Κιμμέρια. Απέφυγε τις αναρτήσεις στο προφίλ του στο facebook, αλλά τον έβγαλε στη… σέντρα η ψευτομουφτεία Ξάνθης, η οποία με καμάρι διένειμε δελτίο Τύπου, συνοδευόμενο από σχετικές φωτογραφίες.

Η Χαριλάου Τρικούπη είχε ζητήσει από τον Μπουρχάν Μπαράν να είναι προσεκτικός. Το ίδιο είχε ζητήσει και η Κουμουνδούρου από τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Αλλά και οι δύο υπέκυψαν στον πειρασμό και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, όπου κεντρική θέση είχε το προκλητικό πανό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη Παρασκευή, ο Ζεϊμπέκ φωτογραφήθηκε και με τον Τούρκο πρόξενο, Αϊκούτ Ουνάλ, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο τζαμί των Θερμών Ξάνθης, λίγες ώρες μετά το βανδαλισμό από Γάλλο υπήκοο.

Προκλητικές δηλώσεις

Ο πρόξενος δήλωσε ότι «η Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό της “τουρκικής” μειονότητας της “Δυτικής” Θράκης», ενώ ο ψευτομουφτής Ξάνθης ισχυρίστηκε ότι «η επίθεση σε ιερές αξίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ελευθερία».

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι μειονοτικοί βουλευτές εμφανίζονται προκλητικοί. Ειδικά ο Ζεϊμπέκ, ο οποίος λίγες μέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου, είχε είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Πρόκειται για τις αποφάσεις του 2007 και του 2008, με τις οποίες τα στελέχη της μειονότητας θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στα σωματεία τους τη λέξη «τουρκικό» ή άλλο παράγωγό της!

Και ο κ. Ζεϊμπέκ είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τις εφαρμόσει, ανοίγοντας -στην ουσία- ένα παράθυρο αναγνώρισης εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας στην περιοχή. Επίσης, είχε κάνει αναφορά στην παράνομη και αυτοαποκαλούμενη «“Τουρκική” Ενωση Ξάνθης» και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Ισχυρίστηκε ότι τα ιδρύματα της υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας δέχθηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τη μειονότητα σε κάθε επίσκεψη που έκανε στην περιοχή». Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων μέσω διαλόγου και ότι πιστεύει πως το κόμμα του θα εφαρμόσει διαφορετική εξωτερική πολιτική. Βέβαια, δεν εξήγησε τι είδους «διαφορετική εξωτερική πολιτική» θα ασκήσει μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με ποιον τρόπο και με ποιες παραχωρήσεις θα «επιλύσει» τις διαφορές με τη γειτονική χώρα.

Παρέμβαση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιχείρησε και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης «Τούρκων» «Δυτικής» Θράκης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρός του, Χασάν Κιουτσούκ, κάλεσε τη μειονότητα να πάει… κόντρα στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο. «Ούτε πράσινο ούτε μπλε, αλλά κόκκινο για πείσμα…», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Προφανώς το πράσινο παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ και το μπλε στη Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει εκτός… κάδρου! Ο Κιουτσούκ αναφέρεται σε μία λίστα από διαστρεβλωμένες διατυπώσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης της μειονότητας στη Θράκη, ενώ -χωρίς να τον κατονομάζει- στρέφεται κατά του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Ιλχάν, τον οποίο αποκαλεί…. «στρατολογημένο». Προφανώς, από την Ελληνική Πολιτεία…

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com