Χάρβαρντ: Μεγιστάνας παραιτήθηκε από το συμβούλιο, γιατί η διοίκηση δεν υποστήριξε ευθέως το Ισραήλ

H επιστολή-τοποθέτηση του Πανεπιστημίου για τις εντάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δισεκατομμυριούχου Ιντάν Οφέρ και της συζύγου του

by Times Newsroom

Την παραίτησή του υπέβαλε από το εκτελεστικό συμβούλιο του Χάρβαρντ ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιντάν Οφέρ και η σύζυγός του Μπάτια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του πανεπιστημίου αντέδρασε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η απόφαση του ζεύγους να αποχωρήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο της Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ έρχεται να ενισχύσει την δίνη της διαμάχης εντός του πανεπιστημίου, η οποία ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση μιας αντι-ισραηλινής δήλωσης από μια σύμπραξη φοιτητικών ομάδων. «Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει κλονιστεί και δεν μπορούμε καλόπιστα να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», ανέφερε το ζευγάρι σε δήλωση στο CNN.

Ρίχνουν την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Ειδικότερα, σχετική δήλωση του πανεπιστημίου ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Έτσι ξέσπασε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Μάλιστα, ορισμένοι φοιτητές αναγκάστηκαν να αποστασιοποιηθούν δημοσίως. Πάντως, η δήλωση-επιστολή κατά του Ισραήλ δεν ήταν ο κύριος λόγος που οι Οφέρ αποφάσισαν να παραιτηθούν και να επικρίνουν την ηγεσία του Χάρβαρντ, δήλωσε στο CNN, σήμερα Παρασκευή, άτομο που γνωρίζει το θέμα εκ των έσω.

Πώς εξηγούν την παραίτησή τους

Αντίθετα, η παραίτηση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του Χάρβαρντ απάντησε στο Ισραήλ για τις επιθέσεις, είπε η πηγή. «Καταγγέλλουμε αυτούς που επιδιώκουν να κατηγορήσουν τον λαό του Ισραήλ για τις φρικαλεότητες που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφεραν οι Οφέρ. «Η απόφασή μας (να παραιτηθούμε από το διοικητικό συμβούλιο) επιταχύνθηκε από την έλλειψη σαφών αποδείξεων υποστήριξης από την ηγεσία του Πανεπιστημίου προς τον λαό του Ισραήλ μετά τα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την προφανή απροθυμία τους να αναγνωρίσουν τη Χαμάς ως αυτό που είναι, τρομοκρατική οργάνωση», ανέφεραν οι Οφέρ. «Με τόση παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό τα σπουδαία ιδρύματα του κόσμου να μιλούν με καθαρή και ξεκάθαρη φωνή αυτή την κρίσιμη στιγμή» κατέληξαν.

Ποιος είναι ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, Ιντάν Οφέρ

Ο Ισραηλινός Ιντάν Οφέρ κατέχει μια περιουσία που αποτιμάται σε σχεδόν 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, και το όνομά του φιγουράρει στην 80η θέση. Είναι γιος του δισεκατομμυριούχου στον τομέα της ναυτιλίας, Σάμι Οφέρ, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ισραήλ και πέθανε το 2011. Κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο στην Israel Corp., έναν όμιλο δραστηριοτήτων στη ναυτιλία και τα χημικά προϊόντα. Είναι επίσης μέτοχος στην Kenon Holdings, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου εισηγμένη στη Νέα Υόρκη.

Πρόεδρος του συμβούλιο της Σχολής Κένεντι είναι ο επίσης δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν και στο συμβούλιό της περιλαμβάνει επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους που συμβουλεύουν τον κοσμήτορα και είναι «από τους πιο αφοσιωμένους οικονομικούς υποστηρικτές» της Σχολής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Kennedy School of Government.

Τι έγραφε η δημόσια επιστολή της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ

Το Χάρβαρντ δεν σχολίασε την παραίτηση και την κριτική, αλλά παρέπεμψε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση της προέδρου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ: «Ο κόσμος μας ρώτησε τι υποστηρίζουμε. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Το πανεπιστήμιό μας απορρίπτει την τρομοκρατία – που περιλαμβάνει τις βάρβαρες θηριωδίες που διαπράττει η Χαμάς. Το πανεπιστήμιό μας απορρίπτει το μίσος – μίσος για τους Εβραίους, το μίσος για τους μουσουλμάνους, το μίσος για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με βάση την πίστη τους, την εθνική τους καταγωγή ή οποιαδήποτε πτυχή της ταυτότητάς τους» είπε η Γκέι και πρόσθεσε: «Το Χάρβαρντ απορρίπτει την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό ατόμων με βάση τις πεποιθήσεις τους» και «ασπάζεται τη δέσμευση για την ελεύθερη έκφραση». «Αυτή η δέσμευση επεκτείνεται ακόμη και σε απόψεις που πολλοί από εμάς βρίσκουμε απαράδεκτες, ακόμη και εξωφρενικές. Δεν τιμωρούμε τους ανθρώπους που εκφράζουν τέτοιες απόψεις», είπε η Γκέι. «Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να τους εγκρίνουμε».

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής που περιείχε αντι-ισραηλινές και τοποθετήσεις, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν, ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των φοιτητών που συνδέονται με τις οργανώσεις που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη αντι-ισραηλινή δήλωση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ορισμένοι φοιτητές αποστασιοποιήθηκαν από το περιεχόμενο της επιστολής ή είπαν ότι δεν την είχαν δει.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, επέστρεψε με νέα δήλωση στην οποία τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Χαμάς εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε με τηνα χρική επιστολή: «Καθώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνεχίζουν να αντηχούν, ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταδικάζω τις τρομοκρατικές θηριωδίες που διαπράττει η Χαμάς. Μια τέτοια απανθρωπιά είναι αποκρουστική, όποια κι αν είναι η ατομική άποψη του ατόμου για την προέλευση μακροχρόνιων συγκρούσεων στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα δήλωση του προέδρου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι

Η γιγαντοοθόνη με τους «κορυφαίους αντισημίτες» του Χάρβαρντ

Ένα φορτηγό που μετέφερε μια γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε προχθές (Τετάρτη) κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ. Η γιγαντοοθόνη έγραφε: «Οι κορυφαίοι αντισημίτες του Χάρβαρντ» και παρακάτω ανέφερε αναλυτικά τα ονόματα και τα πρόσωπα των φοιτητών που δεν ανέφεραν ότι τάσσονταν κατά της επιστολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com