Όπου πάω αυτές τις μέρες (άσε τι διαβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα από τους λόχους των ηλιθίων), θέλουν όλοι να τοποθετηθούν για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα. Είναι των ημερών. Μαύρο και άσπρο. Καθόλου γκρίζο. Τόση σιγουριά!

Συνήθως μακριά από την πραγματικότητα. Στον μικρόκοσμό του ο καθένας. «Τι θα κάνουμε αν έρθουν όλοι αυτοί στην Κύπρο; Μα, είδες τους;». Αυτό είναι το πρόβλημά μας τώρα. Γι΄ αυτό και καλά κάνει το Ισραήλ να τους εξολοθρεύσει όλους να τελειώνουμε. Ποιους να εξολοθρεύσει, δεν μας ενδιαφέρει. Είναι όλοι ίδιοι. Είναι όλοι Χαμάς, μουτζαχεντίν.

Ασχοληθήκαμε ξαφνικά με το Παλαιστινιακό. Και τα ξέρουμε όλα. Όπως την προηγούμενη φορά, που είχαμε ανακαλύψει την Ουκρανία. Και πάλι ως προπονητές της κερκίδας που τα ξέραμε όλα. Και τις συμφωνίες που καταπατήθηκαν και τους διεφθαρμένους Ουκρανούς και το ιστορικό υπόβαθρο του Κιέβου και τους ρωσόφωνους της Κριμαίας.

Τώρα μιλάμε όλοι για τη Λωρίδα της Γάζας σαν διάνοιες. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, λέει. Το λένε με στόμφο και βουλευτές και άλλοι ανειδίκευτοι, μιμούμενοι τους μεγάλους της γης, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν ήθελαν και τη βαναυσότητα της Χαμάς για να το πουν. Τι σημαίνει αυτό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και στις δυο πλευρές του πολέμου, δεν έχει σημασία. Αρκεί να πετάξουμε μια σοφιστεία για να πούμε τα δικά μας. Κερκίδα κανονική.

Ποιος νοιάζεται που η Χαμάς είναι δημιούργημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και στόχος της δεν είναι η βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων, αλλά η καταστροφή του Ισραήλ; Ποιος νοιάζεται που η Χαμάς πήρε την εξουσία και ελέγχει τη Γάζα (όπου δεν έγιναν εκλογές από το 2006) αφού συγκρούστηκε (και ένοπλα) με τη Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, που ηγείται της αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη; Λεπτομέρειες για τους ειδικούς της κερκίδας.

Όπως και το ότι στη Γάζα, που η κερκίδα ζητά να ισοπεδωθεί, ζουν ένα εκατομμύριο παιδιά, σχεδόν μισοί από τους κατοίκους της και (σύμφωνα με τη CIA) το 40% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών. Ποιος ασχολήθηκε ποτέ για να ξέρει ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο και το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσει.

Σου λέει ο άλλος, προειδοποιεί το Ισραήλ τους αμάχους της Γάζας να φύγουν από τα σπίτια τους πριν επιτεθεί. Να γλυτώσουν τις ζωές τους. Πού να πάνε ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, κανείς δεν λέει; Ούτε οι Άραβες, ούτε άλλοι τους ανοίγουν πόρτες. Τους εγκατέλειψαν όλοι στο έλεος των εξτρεμιστών της Χαμάς και του Ισραήλ, που θα επιτεθεί επειδή έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Όπως και η άλλη κερκίδα, που βλέπει μόνο την αγριότητα του Ισραήλ και μασά τα λόγια της μπροστά σε όσα έκαναν τα άγρια θηρία της Χαμάς που σφαγίασαν αθώους ανθρώπους, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους, μέσα στους δρόμους, μέσα στην έρημο. Επικαλούμενοι τον αγώνα επιβίωσης του παλαιστινιακού λαού. Έναντι και της Χαμάς είναι τελικά ο αγώνας επιβίωσης των Παλαιστινίων. Διότι, με όσα έκανε, έφερε ακόμα μεγαλύτερα δεινά στον λαό.

Λεπτομέρειες κι αυτά. Τι σημασία έχει που η Χαμάς είναι μια ισλαμιστική ομάδα τζιχαντιστών, που κατέλαβε τη Γάζα μετά από εμφύλιο στον οποίον εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή; Τι σημασία έχει που, σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει κράτος και μιλά για εκδίωξη των Ισραηλινών από την περιοχή;

Φαύλος κύκλος, που ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια και σε κάθε σταθμό γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος. Μόνο να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι μπροστά σε τόσο βαθιά και περίπλοκα ζητήματα. Μόνο να μην βγάζαμε τη γλώσσα μας περίπατο μπροστά στις θυσίες τόσων ανθρώπων. Μόνο να μην τα κάναμε όλα ένα τεράστιο γήπεδο και να διαλέγουμε κερκίδα με τόση ευκολία.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com