Δικαστήριο ΕΕ: Αφαίρεσε δύο Ρώσους επιχειρηματίες από τη λίστα κυρώσεων του μπλοκ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε σήμερα ότι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι--οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν-- πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

by Times Newsroom

«Κανένας από τους λόγους που αναφέρονται δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και επομένως η ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων δεν ήταν αιτιολογημένη», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο που έκρινε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανόν να έχει λόγους να καταδείξει ότι οι Φρίντμαν και Άβεν έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (αυτό) δεν αποδεικνύει ότι οι δύο άνδρες ενδεχομένως να έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας ή ότι έχουν στηρίξει οικονομικά τους Ρώσους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων.

Οι οικονομικοί πόροι και τα κεφάλαια αμφότερων των ανδρών πάγωσαν μετά την επιβολή περιορισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και λόγω της σχέσης τους με τον Ρώσο πρόεδρο. Και οι δύο άνδρες είναι βασικοί μέτοχοι της κοινοπραξίας Alfa Group, η οποία περιλαμβάνει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa Bank, και τον μεγαλύτερο λιανέμπορα τροφίμων, την X5 Retail Group.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στη λίστα από τον Φεβρουάριο 2022 ως τον Μάρτιο 2023.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν υποστηρίξει ότι και οι δύο άνδρες, ως μέτοχοι της Alfa Group, παρείχαν οικονομική στήριξη σε Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην Ουκρανία.

Απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2023 επέβαλε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο Φρίντμαν δήλωσε στο RBC ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επιχειρηματικός εταίρος του Άβεν είναι “ικανοποιημένοι”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com