Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Ξεκινά η μονομαχία Αχτσιόγλου- Κασσελάκη

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ

by Times Newsroom

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε το Σάββατο (23/9) με το κλίμα να παραμένει εξαιρετικά φορτισμένο ανάμεσα στα στρατόπεδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη και τις συζητήσεις να φουντώνουν για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο διάσπασης.

Κατά τη χθεσινή ημέρα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν τα μέλη του κόμματος να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Η κυρία Αχτσιόγλου κλείνει το μήνυμά της λέγοντας πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική». Ο κ. Κασσελάκης διαβεβαιώνει ότι «ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων» σημειώνοντας με νόημα: «Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά».

Το εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών και κορυφώθηκε μετά το λεκτικό ατόπημα του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος μίλησε για «κρατίδιο» της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η Εφη Αχτσιόγλου που τις προηγούμενες ημέρες μιλούσε για τις «συκοφαντικές» επιθέσεις που δέχεται με τα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, πέρασε στην αντεπίθεση και έσπευσε να καταλογίσει στον αντίπαλό της ένδεια θέσεων για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, αλλά κυρίως για την εξωτερική πολιτική.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και απάντησε με τη σειρά του «δεν είναι τέλειος σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου»!

Τα ονόματα των υποστηρικτών του

Το ατόπημα Κασσελάκη για την Κύπρο θόλωσε την εικόνα του υποψήφιου προέδρου λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και για τον λόγο αυτό το επιτελείο του έσπευσε χθες να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποστηρικτών σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει ότι η δυναμική της  υποψηφιότητας του παραμένει αλώβητη.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ήταν ήδη καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Περιμένουν μέχρι και 180.000 ψηφοφόρους

Συνεπώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α’ γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β’ γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

Με αυτά τα δεδομένα και παρά το σαφές προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη η Εφη Αχτσιόγλου θεωρεί πως το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, «είναι απολύτως ανατρέψιμο».

Εκτός από τις συζητήσεις για την ενότητα του κόμματος τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει και τα ερωτήματα για την κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης περάσει πρώτος το νήμα των εσωκομματικών εκλογών.

Το σενάριο περί παραίτησης των βουλευτών Επικρατείας για να μπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης εφόσον κερδίσει δεν «περπάτησε», με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η παραμονή του Σωκράτη Φάμελλου ως επιφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιον υποστηρίζουν οι άλλοι διεκδικητές

Οι δύο από τους τρεις υποψηφίους του πρώτου γύρου που έμειναν εκτός κούρσας διαδοχής έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (και όλη η τάση της Ομπρέλας) ανακοίνωσε τη στήριξη του στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ ο Νίκος Παππάς δήλωσε τη στήριξή του στον Κασσελάκη. Αντίθετα ο Στέφανος Τζουμάκας δεν έλαβε σαφή θέση υπέρ της υποψήφιας, ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη με άρθρο του που δημοσιοποίησε το Σάββατο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ. και το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό περίπου 1-2 ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Χρηστικές πληροφορίες  για τη διαδικασία

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή ‘Αδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ.

Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.?

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com