Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει.

by Times Newsroom

Δεν είναι μόνο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από πυρομαχικά αλλά οι καθυστερήσεις της Δύσης στην αποστολή βοήθειας σημαίνουν ότι η χώρα έχει επικίνδυνη έλλειψη από κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να προμηθεύσει από τα βλήματα: το πνεύμα μάχης που απαιτείται για να νικήσει.

Το ηθικό μεταξύ των στρατευμάτων είναι καταρρακωμένο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα η Ρωσία του Πούτιν να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον στόχο της.

Η απογοήτευση αποτυπώνεται στην άρνηση πολλών νέων ανθρώπων να ενταχθούν και να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, επιλέγοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η απογοήτευση είναι διάχυτη ανάμεσα και στους πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς αξιωματικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες.

Παρόλο που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, σε ιδιωτικές συζητήσεις οι στρατιωτικοί αποδέχονται ότι αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες.

Για έναν πόλεμο τόσο καθοριστικής σημασίας για την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τους Ρώσους εισβολείς απείχε πολύ από τη σκληρή ρητορική τους, συνεχίζει το Politico.

Σε ερώτηση του Politico προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα για το εάν ένιωθε ότι η Δύση είχε αφήσει την Ουκρανία για να πολεμήσει με το ένα δεμένο χέρι πίσω από την πλάτη της, η απάντηση ήταν θετική.

Ο Ζελένσκι έθεσε το διακύβευμα του πολέμου ακόμη πιο ξεκάθαρα, λέγοντας ότι η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν παρέχει βοήθεια.

Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι το στοίχημα του Πούτιν ότι μπορεί να συντρίψει την ουκρανική αντίσταση και τη δυτική υποστήριξη μπορεί να αποδώσει.

Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην προμήθεια προηγούμενων δυτικών όπλων και μετρητών, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό θα ενισχύσει τον Πούτιν τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι αν η Ρωσία δεν καταφέρει ολοκληρωτική νίκη επί της Ουκρανίας, μια μερική νίκη θα αποτελέσει τροχοπέδη για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι Ουκρανοί διοικητές πιέζουν για περισσότερους μάχιμους στρατιώτες, όμως ο Ζελένσκι και το ουκρανικό κοινοβούλιο διστάζουν να διατάξουν μια μαζική νέα επιστράτευση.

Η Δύση πίστεψε ότι οι κυρώσεις θα γονάτιζαν τη Ρωσία. Παράλληλα, ανέμενε μια μεγάλη ανατροπή του Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας στην οποία θα οδηγούσε ο αριθμός των θυμάτων. Αντίθετα, η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική και ο Πούτιν ενίσχυσε την εξουσία του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com