Τι είναι ο “προδιαβήτης”;

by Times Newsroom

Για τους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο για διαβήτη, ο “προδιαβήτης” μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι τα προβλήματα έρχονται. Η κατανόηση του προδιαβήτη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε νωρίς θεραπευτικές παρεμβάσεις, προστατεύοντας την υγεία σας τώρα και στο μέλλον.

Τι είναι ο “προδιαβήτης”;

Προδιαβήτης συμαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το “κανονικό”, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά για να τεθεί η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη. Η γλυκόζη του αίματος, προέρχεται από τις τροφές, καθώς και από τις αποθήκες του σώματος. Η ορμόνη ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας, μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, όπου η γλυκόζη είναι απαραίτητη προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. Όταν η ινσουλίνη λειτουργεί καλά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σε υγιή επίπεδα – παρέχοντας την ενέργεια που απαιτείται για τα κύτταρα.

Ωστόσο, μερικές φορές η διαδικασία της παραγωγής ή/και δράσης της ινσουλίνης είναι ελλειματικήι. Όταν συμβαίνει αυτό, η γλυκόζη δεν μεταβολίζεται και συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα εν λόγω επίπεδα μπορεί να αυξηθούν σε σημείο ώστε ο ασθενής να διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσο σοβαρός είναι ο προδιαβήτης;

Αφού ο προδιαβήτης δεν είναι διαβήτης, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να τον παραβλέψουν. Ωστόσο κάθε χρόνο, ένας στους 10 ανθρώπους με προδιαβήτη θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, νευρική βλάβη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο και θάνατο. Επιπλέον είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές επιπλοκές έχουν ήδη ξεκινήσει από τη φάση του προδιαβήτη, ειδικά αν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες όπως πχ. υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία. Επομένως η έγκαιρη ενασχόληση με το πρόβλημα, πριν ακόμη φτάσει στη φάση του διαβήτη μπορεί να προλάβει μια σειρά προβλημάτων που απειλούν την υγεία σας.

Ποια είναι τα σημάδια του προδιαβήτη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συμπτώματα προδιαβήτη. Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε αν έχετε προδιαβήτη είναι με εξέτασεις αίματος. Εάν υπάρχει υποψία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει τακτικό έλεγχο. Τρεις διαφορετικές εξετάσεις αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση σχετικά:

Το πιο απλό τεστ που χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση προδιαβήτη είναι με μέτρηση της γλυκόζης νηστείας στο αίμα. Μετά από ολονύκτια νηστεία για τουλάχιστον οκτώ ώρες γίνεται αιμοληψία το πρωί, χωρίς φυσικά να έχουμε πάρει οποιοδήποτε πρωινό. Σημειώνεται ότι το δείγμα είναι μετά από φλεβοπαρακέντηση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση τιμές σακχάρου που έχουν μετρηθεί με μηχανάκια μέτρησης γλυκόζης από το δάκτυλο. Τιμές σακχάρου νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg / dL θεωρούνται στην περιοχή προδιαβήτη.

Εφόσον το σάκχαρο νηστείας βρεθεί ενδεικτικό για προδιαβήτη, συνήθως ακολουθεί ένα άλλο τεστ, η φόρτιση με 75 γρ γλυκόζης (ή αλλιώς καμπύλη γλυκόζης). Μετά από 8ωρη νηστεία γίνεται αιμοληψία και μέτρηση σακχάρου. Ακολουθεί λήψη 75 γρ γλυκόζης από το στόμα και σε 2 ώρες εκ νέου αιμοληψία για μέτρηση. Αυτό το τεστ δείχνει πώς το σώμα σας αντιδρά σε υπερφόρτωση με γλυκόζη. Αν στο δίωρο έχουμε μέτρηση σακχάρου μεταξύ 140 και 199 mg / dL, τότε αυτό δείχνει δείχνει προδιαβήτη.

Τέλος, ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) . Το τεστ αυτό είναι μια έμμεση εκτίμηση του μέσου όρου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ένα αποτέλεσμα HbA1c 5.7- 6.4 %, βάζει τη διάγνωση προδιαβήτη.

Έχω προδιαβήτη. Τι μπορώ να κάνω;

Εαν έχετε προδιαβήτη να έχετε υπόψιν σας ότι η κατάσταση είναι εντελώς στα χέρια σας. Αν και υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, κανένα από αυτά δεν έχει δείξει καλύτερη δράση σε σχέση με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Σε αντίθεση με το σακχαρώδη διαβήτη που συνήθως είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της νόσου, στον προδιαβήτη τα υγιεινο-διαιτητικά μέτρα είναι το “κλειδί”. Έτσι λοιπόν η σωστή και υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους και η έστω και ήπιας μορφής άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση, προλαμβάνοντας επιπλοκές και αναχαιτίζοντας ή καθυστερώντας σημαντικά την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη.

Μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας αν έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο για προδιαβήτη.

“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”

 Ιπποκράτης, 460 – 370 π.Χ.

Όνομα: Αντώνης Σχοινάς,
Email: [email protected]
Site: https://e-endo.com

πηγή: iator.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com