«Έφυγε» η Μ. Βαρδινογιάννη – Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα – Άλμα της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Χθες το απόγευμα, σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να φλέγεται, με δύο τεράστια μέτωπα στην Ρόδο και την Κάρυστο, ενώ η θερμοκρασία θα κινείται σε ακραία επίπεδα μέχρι και την Πέμπτη.

by Times Newsroom

Χθες το απόγευμα, σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να φλέγεται, με δύο τεράστια μέτωπα στην Ρόδο και την Κάρυστο, ενώ η θερμοκρασία θα κινείται σε ακραία επίπεδα μέχρι και την Πέμπτη.

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

  • Η ανακοίνωση: Χθες το απόγευμα και σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Η οικογένειά της γνωστοποίησε το γεγονός μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά της, ενημερώνοντας πως «η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
  • Το φιλανθρωπικό της έργο: Από το 1999 η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα παιδιών και οικογένειας. Υπήρξε εμπνεύστρια και πρόεδρος του ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ που συστάθηκε το 1990 για την παροχή βοήθειας στα παιδιά με καρκίνο. Τον Οκτώβριο του 2010 εγκαινίασε στην Αθήνα το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων. Για περισσότερα από 30 χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
  • Τα συλλυπητήρια μηνύματα: Με θλίψη υποδέχθηκε ο πολιτικός κόσμος την είδηση του θανάτου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Συλλυπητήρια μηνύματα δημοσιεύθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και όλους εκείνους που γνώρισαν την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και εμπνεύστηκαν από το έργο της.

Άλμα της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

  • «Ο πιο θερμός Ιούλιος στην Ιστορία»: Ο τωρινός καύσωνας είναι ισχυρός και αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ευρώπη. Οι προβολές για το κλίμα πριν από μερικές δεκαετίες έδειχναν ότι ο κίνδυνος για καύσωνες θα γίνει πιο ισχυρός σε όλη την Ευρώπη.
  • Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα: Η Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σημαντικά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Επίσης, κατά τον προηγούμενα αιώνα οι βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο αλλά και την πατρίδα μας ειδικότερα κατέγραψαν μειώσεις που στη Δυτική Ελλάδα άγγιξαν το 20% ενώ στην ανατολική χώρα, έφτασαν το 10%. Αυτό συνηγορεί σε μια επέκταση συνθηκών που πλησιάζουν με αυτές που επικρατούν στη Σαχάρα, στα βόρεια παράλια της Μεσογείου και τη χώρα μας.
  • Αν δεν ληφθούν μέτρα: Αναμένονται 15 έως και 20 περισσότερες μέρες πυρκαγιάς μέχρι τα μέσα του αιώνα και 20 έως και 50 περισσότερες μέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς προς τα τέλη του αιώνα, ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες και στο παρόν είναι πιο επιρρεπείς στις δασικές πυρκαγιές. Επίσης αν δεν ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή οι θερμοκρασίες αυτών των ημερών ενδεχομένως στο μέλλον θα φαντάζουν σχετικά δροσερές.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

  • Στη Ρόδο:Για 8η συνεχόμενη μέρα παλεύει με τα τέσσερα, πλέον, πύρινα μέτωπα το νησί της Ρόδου. Χθες η προσπάθεια επικεντρώθηκε πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, με τη φωτιά να φτάνει στις αυλές των σπιτιών, ενώ στο χωριό Ασκληπειό κάηκαν σπίτια, παρά τις υπερπροσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστικών ομάδων. Εντολή εκκένωσης από το 112 ήχησε, πέρα από τα χωριά αυτά, και για την Κάλαθο, το Γεννάδι και το Βάτι.
  • Στην Κάρυστο: Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις φωτιές στην Κάρυστο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα να μην πλησιάσει η φωτιά οικισμούς. Παράλληλα αναφορές γίνονται για τουλάχιστον ένα καμένο σπίτι και έναν αγνοούμενο κτηνοτρόφο, από το χωριό Πλατανιστός.
  • Στην Κέρκυρα: Υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και στο μέτωπο της φωτιάς στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές. Μεγάλες αναζωπυρώσεις παρουσιάστηκαν στηνΆνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης.

Η εξέλιξη του καύσωνα – Πότε υποχωρεί

  • Το νέο δελτίο της ΕΜΥ: Ο καύσωνας αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στην εβδομάδα, με τη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα από την Πέμπτη και έπειτα να μην ξεπερνάει τους 35 με 37 βαθμούς, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.
  • Η πιο επικίνδυνη μέρα: Αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου, θα είναι η πιο επικίνδυνη μέρα από άποψη καύσωνα και λίβα.
  • Τα νέα μέτρα του ΥΠΕΣ:  Το ΥΠΕΣ εξέδωσε νέα εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που θα ισχύσει για σήμερα και αύριο, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες.

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης

  • Οι ανταλλαγές πληθυσμών: Πού κατέληξαν οι Τουρκοκρήτες– οι μουσουλμάνοι της Κρήτης- και οι τουρκόφωνοι Έλληνες της Καππαδοκίας, ή αλλιώς Καραμανλήδες ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του 1923 για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και του ξεριζωμού που ακολούθησε για καθεμιά από τις πλευρές.
  • Οι διαψευσμένες προσδοκίες: Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες των μειονοτήτων, καθώς το καθεστώς προστασίας της Συνθήκης απεδείχθη ανεπαρκές και ατελέσφορο.
  • Στην Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί το «πιστοποιητικό γέννησης» της σύγχρονης Τουρκικής δημοκρατίας – και αυτό συνεχίζει να διχάζει τη γειτονική χώρα έναν αιώνα μετά, με μεγάλο μέρος της να καταφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com