Φωτιά στον Έβρο: Νέα μηνύματα 112 για εκκενώσεις οικισμών – Μαίνεται το πύρινο μέτωπο

Mαίνεται για άλλη μια μέρα η μεγάλη φωτιά που σαρώνει τον Έβρο. Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λευκίμμη προς Τυχερό.

by Times Newsroom

Tην ίδια ώρα, εκκενώνεται ξανά η Κασσιτέρα Ροδόπης.

Η κατάσταση στον Έβρο εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς να είναι πολλές και οι δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Στην περιοχή του Έβρου υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα της φωτιάς… Το ένα αφορά στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, το οποίο τη νύχτα απείλησε και το χωριό της Αισύμης, που καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται μία προσπάθεια να μην μπορέσει να φτάσει εκεί, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή.

Το άλλο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου και εκεί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες με τις τοπικές αρχές και φορείς να έχουν τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές γιατί από αύριο Δευτέρα (28.08.2023) θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων.

Στο μεταξύ, οι δυνατοί άνεμοι που έρχονται από αύριο, Δευτέρα (28/8) αναμένεται να δυσκολέψουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στον Έβρο, η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη και με πολλές αναζωπυρώσεις, για ένατη ημέρα από όταν ξέσπασε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», είπε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» είπε

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες. «Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς.» ειπε.

Φωτιά στον Έβρο – Κικίλιας: «Σήμερα είναι ημέρα μάχης»

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, με τον υπουργό να προχωρά στις πρώτες του δηλώσεις για τις πυρκαγιές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας: «Σήμερα είναι η μέρα της μάχης για όλους» και συνέχισε εξηγώντας πως ακολουθεί μια αναβάθμιση στον τρόπο που θα αντιδρούν οι αρμόδιοι σε προκλήσεις του μέλλοντος που φέρνει η κλιματική αλλαγή, όπως οι φωτιές.

Για την πυρκαγιά που μαίνεται για ένατη μέρα στον Έβρο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την αντιμετώπισή της.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com