Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά

Η καρατόμηση έρχεται μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που δρούσε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου επιστήμονες είχαν στήσει «βιομηχανία» με φόντο το όνειρο απόκτησης παιδιού.

by Times Newsroom

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νικόλαος Βραχνής με εντολή του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά.

«Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Η υπόθεση για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά έχει συγκλονίσει και οι αρχές έχουν προχωρήσει σε οκτώ συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ), ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση, διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων) και απάτη σε συνδυασμό με απλή σωματική βλάβη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Flashnews.gr αύριο νωρίς το πρωί της Κυριακής 13/8 αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Χανίων για να απολογηθούν τα 9 άτομα που συνελήφθησαν με βαριές κατηγορίες για την ιδιωτική μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απολογίες των δυο ιατρών και των επτά γυναικών θα γίνονται σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσουν όλη την ημέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ , η ιδιωτική Μονάδα στα Χανιά, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, παρουσία ενός εμβρυολόγου και ενός νεογνολόγου, που ήρθαν στα Χανιά από την Αθήνα προκειμένου να υπάρχει ομαλή παρακολούθηση των γυναικών, ενώ η Μονάδα εποπτεύεται και από την ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν ζευγάρια που έχουν δώσει γεννητικό υλικό για να αποκτήσουν παιδί – είτε μέσω παρένθετων μητερών, είτε με υλικό που συντηρείται σε κρυοσυντήρηση είτε είναι στην διαδικασία κυοφορίας και θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις από τις δραματικές εξελίξεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com